You are here

Visszerek kezelése

(Angol) A visszér betegség hazánk lakosságának kb. 20-30%-át érinti. Hátterében az öröklött kötőszöveti gyengeség, állómunka, súlytöbblet, fogamzásgátló szedése szerepel.

Kezdetben a lábszáron, combon kicsiny mellékágak jelennek meg, melyek fokozatosan növekszenek, jól láthatóvá és tapinthatóvá válnak.

A páciensek legtöbb esetben kozmetikai panaszok miatt fordulnak orvoshoz, esetleg enyhe fájdalmat, éjszaka jelentkező görcsöt, „nehézláb-érzést”, enyhe duzzanatot említenek.

Tudnivalók a beavatkozásról

A kezelés, a műtéti ellátás a visszerek nagyságától, a visszeres terület kiterjedésétől függ. A bőrben lévő hajszálvékony, vörös- lilás elszíneződésű ún. „seprűvénák” esetében az injekciózás vagy laser kezelés szükséges. Ezen beavatkozásokat ambulanter végezzük, amely után átmenetileg rugalmas pólya használata szükséges.

A bőrfelszín alatt lévő 2-4 mm nagyságú visszerek (mellékágak) esetében az ún. Várady-módszert alkalmazzuk. A beavatkozás ambulanter történik, lidocain érzéstelenítés mellett. A vénákat kicsiny, néhány mm-es nyílásokon keresztül speciális eszközzel távolítjuk el. A beavatkozás után átmenetileg rugalmas pólya használata szükséges. A sebgyógyulást követően alig észrevehető heg marad.

A nagyobb mellékágak és elégtelen fővénabillentyű esetében altatás szükséges a vénák eltávolítása és a fő elvezetővéna ellátása miatt.

Utókezelése

Általában 1 napos intézeti bennfekvés szükséges, átmenetileg rugalmas pólya használatával.

A beavatkozásokat követően kékes elszíneződés, bevérzés jelentkezhet, mely gyógyszeres kezelésre elmúlik.