You are here

Mellnagyobbítás

(Angol) A testalkathoz viszonyítva kisebb mellek gyakran okoznak lelki problémát. Lehet veleszületett, de gyakran szülést, szoptatást, testsúlyváltozást követően alakul ki. Ezen esetekben ún. implantátumot helyezünk a mell állománya alá.

Tudnivalók a beavatkozásról

A leggyakrabban szilikon géllel töltött protézist használunk, mivel ezen implantátumok tapintata, állaga hasonlít leginkább a normál emlőállományhoz. A szilikon használata az orvostudomány egész területén elterjedt ( urológia, szemészet, orthopédia), mindenféle egészségkárosító mellékhatás nélkül!! Kísérletek történtek más anyagok (pl. növényi olajok) implantatum töltőanyagokként történő alkalmazásra, de megfelelő eredményt nem hoztak.

Az EQUAM ( European and International Committee for Quality Assurance, Medical Technologies and Devices in Plastic Surgery ) - plasztikai sebészekből és más orvosokból álló bizottság - egy nyilatkozatban egyértelműen elveti a szilikon káros, ártalmas voltát.

A mai modern implantátumok ún. coheziv géllel töltöttek, ami biztosítja, hogy esetleges sérülés esetén is egy tömegben marad a szilikon gél. A modern implantátumot meghatározott időnként cserélni nem kell, terhességet és a szoptatást nem zavarja.

Az implantátumok kiválasztása egyedi mérlegelést igényel, hiszen alkalmazhatunk kerek vagy csepp formájú, sima vagy texturált felszínű, alacsony vagy magas profilú implantátumot. A kiválasztás a mellkas, a mell méretétől, alakjától és az elérni kívánt nagyságtól függ.

Mellnagyobbítás

Az implantátumot helyezhetjük emlőállomány alá, vagy részlegesen a mellizomzat alá, mely szintén az adott mell nagyságától, az estleges süllyedés mértékétől és testalkattól függ.

Az implantátum behelyezése történhet a mell alatti áthajlási redőből, a bimbóudvar határán vagy a hónaljban ejtett metszésen keresztül, melynek megválasztása az implantátum nagyságától, fajtájától, a bimbóudvar méretétől és az elvárástól függ.

Mellnagyobbítás

Mellnagyobbítás utókezelése

Az előzetes vizsgálatok elvégzését követően a műtétet altatásban végezzük. Ezt követően általában 1 napos intézeti bennfekvés szükséges. A varratokat 10-14 nap múlva távolítjuk el. Műtétet követően 4-6 hétig állandó speciális melltartó viselése ajánlott. A hegvonal kezelésére szilikon lap vagy krém használata szükséges.